Médiamegjelenések

fishchips1.jpg
Cikk címe: Új helyszínen nyitott meg a Halkakas Halbisztró
Médium: Bors, Kisalföld, Délmagyar
Dátum: 2018-01-17

 

A december 16-án a Dohány és a Nagy Diófa utcák kereszteződésében újranyílt Halkakas Halbisztró azt tűzte zászlajára, hogy csak hazai tenyészetekből származó halas ételkülönlegességeket kínál vendégeinek. A tulajdonos Lévai Zsuzsanna régi motoros a szakmában: tapasztalatát fémjelzi, hogy a street-food hely korábbi méreteit kinőve, új és nagyobb helyszínen nyitotta meg kapuit, immáron étteremként. Bőven találunk unikális ételeket is, mint a Halkakas hallevest, a Ponty tempurát ázsiai üvegtészta salátával vagy tokhalból készült ínyencségeket.

A régi-új vendéglátóhely neve elsőre elgondolkodtató lehet, hogy mégis mit takarhat a hal és kakas egyvelege. De az biztos, hogy már ez is azt kommunikálja nekünk, hogy itt bizony valami egyedivel találkozhatunk. Ugyan a fővárosban vannak már olyan éttermek, ahol vízi élőlényekből készített étkekkel találkozhatunk, de nehezen akadhat horgunkra olyan, amelyik csak hazaiakkal dolgozik, ráadásul étlapjukon ezen kívül nem is találunk mást.

„A cél még mindig az, hogy megmutassuk, hogyan lehet a hazai halakat izgalmasan és sokoldalúan elkészíteni. Az új üzletben a modernebb konyhának hála még bátrabban kísérletezhetünk. A halak mellett kizárólag magyar szörpökkel, kis pincészetek boraival, kézműves sörökkel és pálinkákkal foglalkozunk” – fejtette ki koncepciójukat a tulajdonos.

Levesük merőben más, mint a magyar halászlé: egyaránt érvényesülnek benne a halas jegyek, a zöldség íze, valamint a textúrájában eltérő grillezett harcsa is. Az üde zöld zöldség krémlevesüket hal alaplével dúsítják, majd ezzel öntik nyakon a húst, a marinált citrom- valamint narancssárga répát, cukorborsót, amely télre egy igazi energiabombaként hat.

A gyrostál egy kis „mediterrán kitekintés” a szálkamentes görögös halkockákkal, a tzatziki és bazsalikomos paradicsomszósszal. A mellé kínált lilahagymás-paradicsomos-répás saláta pedig könnyűvé teszi a fogást, persze még ott van a házi sültkrumpli is, ami megtölti az éhesebbek bendőjét. A baconbe göngyölt harcsa tekercs is bővelkedik rozmaringban, spenótban, brie sajtban, és ezt a fogást már csak a parmezános burgonya koronázza meg.  Ha ez még nem volt elég: az ételsort zárhatjuk egy madártejjel vagy az almás tarttal karamellel, ami egy édes felütése az ételsornak.

Mindig örülünk, ha a budapesti gasztro-forradalom egy új gócpontokkal bővül - főleg úgy, ha a tulajdonosai is tudják, hogy jó pozicionálás és egyediség nélkül nehéz kitűnni az újhullámos bisztrók közül. Azonban néha nem árt elfelejteni – ilyen tételeket hiányoltunk a Halkakas étlapjáról – hogy visszatérjünk az alapokhoz és magyarosabb ízeket is prezentáljunk egy vacsorán.

Balla-Seethaler Tamás

SEETHALER

Seethaler Consulting Kft.

info[kukac]seethaler[pont]hu

+3620 983 7723

1384 Budapest Pf. 770.

seethaler logo footer

kornyezetvedelem Cégünk fontosnak tartja a környezetvédelmet. Törekszünk rá, hogy irodánk "zöld irodaként" működjön, folyamataink főleg online zajlanak.