Médiamegjelenések

seethaler_etteremmarketing81.jpg
Cikk címe: Gyöngyszem Óbudán
Médium: Bors, Kisalföld, Délmagyar
Dátum: 2018-01-31

 

Nagy várakozással indultunk el a Stelázsi étterembe inkognitó-tesztünkre, ugyanis előzetes tájékozódásunk alapján házias, olyan „nagyis” koszttal vendégelnek meg minket, illetve a kézműves boros rendezvények is felkeltették érdeklődésünket.

Ugyan most csak egy „sima” szombat este érkeztünk, de az is sokatmondó hogy mennyi vendég lesz rajtunk kívül az óbudai helyen. Továbbá az is növelte várakozásunkat, miszerint megtudtuk internetes szörfölésünk közben, hogy az elődeink kamráiban fellelhető egyszerű polc nevét viselő vendéglátóhely már több éve működik, azonban az előtte ezen a helyen kinyitott éttermek kevésbé voltak sikeresek.

Az étterem külcsínye felettébb figyelemfelhívó, és itt már találkozunk egy ismerős arccal: Kovács Antal – a Bormustra rovat szerzője – háromszoros magyar bajnok sommelier arca mosolygott vissza ránk. A nyáron terasszal is üzemelő étterembe beérkezve barátságos kép fogadott: az egyszerű szürke-fehér falakat dísztányérok, borosüvegek, befőttek és zöld szobanövények díszítik – háttérben lágy és halk aláfestő zene -, és ez olyan érzést kelt, mintha csak a nagyszüleink konyhájába léptünk volna be. De valljuk be, ehhez a miliőhöz nem is illenének a harsány színek, és vibráló környezet – már az első perctől az jött le, hogy ide bizony családostul kell érkezni megpihenni és elrohanni egy csendes órára a heti zajból és rohangálásból, igazi felüdülést szerezve ezzel lelkünknek és gyomrunknak.

A barátságos környezetnél már csak a felszolgáló volt szívélyesebb – széles mosollyal kínált helyet nekünk a majdnem teltházzal működő egységben. Rövid időn belül rendelésünket leadtuk, de ezután érkezett csak a meglepetés – Almási Ádám, a Stelázsi pohárnoka lépett oda hozzánk, hogy a választott étkekhez hozzáillő borokat is ajánljon. Ez igazán egyedi, hogy egy nem városközponti, családias hely saját boros szakembert alkalmazzon, sőt tanácsadójuk a már említett Kovács Antal bajnok borszakértő.

Első fogásunk egy érdekes és házias krémleves volt. Jelentjük, a Stelázsi sült paprika duo krémlevese frenetikus volt. Tálaláskor mintha kétféle ételt is kaptunk volna – ugyanis ez valóban két leves egy tányérban: több kaliforniai paprika levest is főznek, amelyet tálaláskor összeöntenek, ami megfelelő ízélményt és változatosságot eredményez. Textúra változatosságát az is fokozza, hogy mellé egy fűszeres-újhagymás túrókrémet és sajtos ropogtatnivalót is kaptunk, a mellé fogyasztott csillogó cseresznyeszínű mátrai siller gyümölcsössége, húsossága már csak a pontot tette fel a kezdésre. 

Roppanós, göngyölt malac császárhús, magyaros gersli rizottóval – ez kértük második fogásként. A rizottó aromája és zamatai magyaros fűszereket idéztek paradicsommal és paprikával, ezt pedig csak a - vendéglátásban kevésbé használt - árpagyöngy alapíze dobja meg. Arról, hogy megfelelően meg is teljünk és ne maradjunk éhesek, a császár is gondoskodik, ami kívül ropogós, belül omlós, kellemes és nem túl hivalkodó fűszerezésű. A pohárnok a főételhez egy deci Egri Pinot Noir-t javasolt Csutorás Ferenc pincéjéből, ami izmosságával, de üde lecsengő bogyósgyümölcsösségével megfelelően ágyaz meg a desszertnek.

A baracklekváros házi nudli, fahéjas édesmorzsával nem a mirelitpultból, hanem a Stelázsiban nyújtott tésztával kapható édes élvezet, amely nem hivalkodik, nem kiabál az arcunkba, hanem csendesen végzi a dolgát: a bársonyos ízű étel és kávé felteszik a pontot az étkezésre.

A Stelázsi Kávézó, Étterem és Borbár konyhájában akár nagymamáinkat is megtalálhattuk volna, legalábbis főztjükben abszolút ez köszönt vissza. Barátságos környezetével és kiszolgálásával, áraival pedig csak ezt az érzést erősíti bennünk.

Értékelés:

Az étterem kívülről, parkolás és megközelítés: 3,9 / 5 pont

Belső tér, hangulat, asztal és teríték: 4,2 / 5 pont

Mosdók színvonala, tisztaság, világítás és dekoráció: 4,8 pont / 5 pont

Ételek és italok, kiszolgálás: 5 / 5 pont

Számolás, fizetés, árak és étlap: 4,5 / 5 pont

Összességében: 4,48 pont / 5 pont

Balla-Seethaler Tamás

Étterem marketing szakember, gasztronómiai tanácsadó, a Seethaler Consulting tulajdonosa  - seethaler.hu

SEETHALER

Seethaler Consulting Kft.

info[kukac]seethaler[pont]hu

+3620 983 7723

1384 Budapest Pf. 770.

seethaler logo footer

kornyezetvedelem Cégünk fontosnak tartja a környezetvédelmet. Törekszünk rá, hogy irodánk "zöld irodaként" működjön, folyamataink főleg online zajlanak.